Η πολιορκία των Αθηνών (1826-1827)

Ο πίνακας που προσπαθήσαμε να ζωγραφίσουμε έχει θέμα την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Τούρκους, στην οποία ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης πρωταγωνίστησε και πολέμησε ηρωικά.

 Έμαθε γράμματα στα γεράματά του για να γράψει τα Απομνημονεύματα, μα πόθος του ήταν να εικονογραφήσει κάθε στιγμή του απελευθερωτικού αγώνα: « κι έρχοντας εδώ εις Αθήνα, πήρα ένα ζωγράφο Φράγκο και τον είχα να μου φκιάσει σε εικονογραφίες αυτούς τους πολέμους. Δεν γνώριζα τη γλώσσα του. Έφκιασε δύο τρεις, δεν ήταν καλές˙τον πλέρωσα κι έφυγε. Αφού έδιωξα αυτό τον ζωγράφο, έστειλα και έφεραν από την Σπάρτη έναν αγωνιστή, Παναγιώτη Ζωγράφον τον έλεγαν˙ έφεραν αυτόν και μιλήσαμεν και συνφωνήσαμεν το κάθε κάδρον την τιμήν του.»

Τρία χρόνια κράτησε η συνεργασία τους (1836- 1839). Επισκέφτηκαν τα διάφορα πεδία των μαχών που είχε λάβει μέρος ο Μακρυγιάννης και ενώ ο Στρατηγός του εξιστορούσε « έτσι είναι εκείνη η θέσις, έτσι εκείνη, αυτός ο πόλεμος έτσι έγινε, αρχηγός των Ελλήνων ήτο εκείνος, αρχηγός των Τούρκων εκείνος», ο Ζωγράφος φιλοτεχνούσε τον πίνακα. Γόνιμη κι ειλικρινής η συνεργασία τους πρόκοψε σε είκοσι πέντε κάδρα σε ξύλο, διαστάσεων 0, 565 x 0,40 ζωγραφισμένα με την βυζαντινή τεχνική.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η πολιορκία των Αθηνών (1826-1827)

Σχολιάστε